หมูป่าบุกมัสยิดในมาเลย์ ชาวบ้านหนีกระจายก่อนถูกยิงดับ

862

เมื่อวันที่ 7 มี.ค. เว็บไซต์ bharian.com.my/berita รายงานว่า เกิดเหตุหมูป่าเดินพลัดหลงเข้ามาในมัสยิดแห่งหนึ่งในเมืองสุไหง ปุโลง ในรัฐสลังงอร์ ของประเทศมาเลเซีย ระหว่างที่ชาวมาเลย์กำลังประกอบศาสนากิจกันอยู่ จนมีผู้ได้รับบาดเจ็บจากที่หมูป่าเอาหัวพุ่งชนชายคนหนึ่งขณะกำลังไล่มันออกไปจากมัสยิด จนท้ายที่สุดหมูป่าตัวดังกล่าวถูกชาวบ้านในละแวกนั้นยิงจนเสียชีวิตบริเวณด้านนอกของมัสยิด

เหตุการณ์ดังกล่าวเกิดขึ้นช่วงเวลาประมาณ20.00 น. ซึ่งเป็นเวลาที่พี่น้องมุสลิมกำลังละหมาดอีชาโดยชาวบ้านที่เข้าร่วมละหมาดใช้เวลากว่าครึ่งชั่วโมงในการไล่หมูป่าออกจากมัสยิด จนมีผู้ที่เข้ามาประกอบพิธีละหมาดคนหนึ่งได้รับบาดเจ็บหนึ่งคน นอกจากนี้ยังมีการเรียกเจ้าหน้าที่ตำรวจเข้ามาในพื้นที่ จนท้ายที่สุดมีชาวบ้านคนหนึ่งยิงหมูป่าตัวที่พลัดหลงเข้าจนตาย

SADDAM YUSOFF

NSTP/SADDAM YUSOFF

วันรุ่งขึ้นทางชาวบ้านในชุมชน รวมไปถึงเจ้าหน้าที่ดับเพลิงได้เข้ามาช่วยกันทำความสะอาด ไม่ใช่แค่เฉพาะบริเวณจุดเกิดเหตุ แต่ช่วยกันทำความสะอาดทั้งมัสยิด ทั้งซักพรมในมัสยิด พร้อมกับนำไปตาก และใช้น้ำล้างจุดที่หมูป่าถูกยิง ทั้งนี้จำนวนหมูป่าเพิ่มขึ้นอย่างรวดเร็ว เนื่องจากไม่ได้ถูกล่าเป็นอาหาร โดยเฉพาะพื้นที่ใกล้กับสวนปาล์มน้ำมัน และมักมีเหตุการณ์ลักษณะเช่นนี้เกิดบ่อยครั้งในชุมชนที่อยู่ใกล้กับสวนปาล์ม
Cr.ข่าวสด

SUNGAI BULOH: Seorang jemaah sedang menunggu waktu solat isyak, cedera disondol seekor babi hutan yang menceroboh ke dalam Masjid Sungai Plong di sini, malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 8 malam, babi hutan itu dikatakan tiba-tiba muncul di pekarangan masjid sebelum mengejar beberapa kanak-kanak berada di kawasan terbabit.

Bagaimanapun, haiwan itu kemudian lari masuk ke dalam masjid dan menyondol seorang jemaah sehingga cedera.

Menurut seorang jemaah yang tidak ingin dikenali, mereka yang terkejut dengan kejadian itu kemudian cuba menghalau haiwan berkenaan.

“Selepas lebih 30 minit, haiwan itu berjaya dihalau keluar ke pekarangan masjid.

“Namun, haiwan dipercayai cedera di kepala itu mengamuk dan menyondol seorang jemaah.

“Haiwan itu kemudian ditembak mati oleh seorang jemaah yang memiliki senapang patah,” katanya.

BABI hutan ditembak mati oleh seorang jemaah yang memiliki senapang patah (kiri). – Foto ihsan pembaca

Katanya, jemaah masjid sudah memaklumkan perkara itu kepada polis.

“Jemaah masjid turut menghubungi pihak Jabatan Mufti Selangor bagi membantu menyelesaikan masalah berkenaan.

“Difahamkan, mereka akan hadir esok (hari ini) bagi membuat penilaian berkaitan masalah berkenaan,” katanya.

Katanya, jemaah masjid kemudian menunaikan solat seperti biasa di ruang sembahyang yang tidak terjejas.